Condițiile meteo bizare de pe alte planete ne arată de ce Pământul e special
Dacă aveai impresia că clima de pe Pământ este uneori prea aspră, cu siguranță nu vei mai crede asta după ce vei afla cum e vremea pe alte planete. Iată o listă cu cele mai bizare condiții meteo de pe alte planete.
Planeta pe care plouă cu cioburi de sticlă
Cu siguranță nu ai vrea să locuiești pe exoplaneta HD 189773B, unde temperaturile pot atinge peste 1.000 de grade Celsius într-o zi, iar în alta poate fi măturată de vânturi care suflă cu 7.000 de kilometri pe oră. Mai mult, aceste furtuni violente vin la pachet adesea și cu ploi orizontale cu cioburi.
Cât despre culoarea albastră a planetei, ar trebui să știi că aceasta nu este dată în niciun caz de reflexia unui ocean tropical, ci este cauzată de o atmosferă cețoasă și turbulentă. Iar culoarea albastră este dată de particulele de sticlă.
Cerul explodează pe Venus din cauza temperaturilor extreme
Din cauza temperaturilor extreme care pot ajunge și la 482 de grade Celsius, cerul explodează din când în când pe Venus. Din acest motiv, explorarea planetei a fost o muncă foarte dificilă pentru cercetători și astronomi.
Ca să înțelegi mai bine, presiunea de pe Venus poate fi comparată cu cea pe care o experimentează scafandrii care explorează cele mai adânci zone ale oceanelor de pe Pământ.
Uranus este măturat de furtuni colosale
Dacă credeai că o furtună de zăpadă e ceva grav, ce poți să mai spui despre faptul că vânturile de pe Uranus pot atinge viteze de 900 de kilometri pe oră? Ca să-ți faci o idee de ansamblu, gândește-te că furtunile de pe Uranus pot depăși mărimea continentelor de pe Terra.
Furtunile de pe Saturn pot produce 10 fulgere pe secundă
O dată la câteva decenii, pe Saturn au loc furtuni care aduc cu ele 10 fulgere pe secundă. Totuși, aceste furtuni se termină relativ repede. Pe o planetă fără apă, ele ar dura cel puțin un secol. Din acest motiv, unii oameni de știință cred că pe Saturn există apă.